Kind en jeugd - Zorgen en Zo
219
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-219,cooltimeline-body,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-13.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet,

consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Zorgen & Zo, kind en jeugd

Opvoeden is een uitdaging

Opvoeden is niet altijd gemakkelijk. Elke ouder zal dat herkennen en erkennen. Soms  hebben we vragen en twijfels en zijn we erg bezorgd. Soms zijn tips en adviezen niet meer voldoende, en is er meer nodig. Iemand die naast u staat, die mee denkt, en praktische ondersteuning kan bieden in de thuissituatie. Daar waar het nodig is.
Weet dat u er als ouder(s) niet alleen voor staat. Zorgen & Zo kan helpen. Ook als het gaat om opvoedingssituaties die bijzonder zijn. Bv gezinnen na een (echt)scheiding, samengestelde gezinnen, gezinnen waarbij ouders, en/of kinderen te maken hebben met een psychische aandoening of een verstandelijke beperking.  Dan bent u gebaat bij een van onze maatwerkvoorzieningen.

Op onze site maakt u kennis met de verschillende vormen van 'dienstverlening'.

Kinderen moeten veilig en gezond kunnen opgroeien. Als opgroeien of opvoeden (even) niet goed gaat, kunnen zij, en hun ouders of opvoeders, jeugd- en opvoedhulp krijgen.

Zorgen & Zo biedt opvoedingsondersteuning en heeft een specialisatie op het gebied van psychiatrie en/of een verstandelijke beperking.

 

Ook opgroeien gaat niet altijd vanzelf. Het lijkt vanzelfsprekend, maar niet elk kind heeft een veilig en liefdevol thuis en ontwikkelt het gevoel dat het er mag zijn. Wij willen er zijn voor het kwetsbare kind, én het kwetsbare gezin. Een veilig en warm gezin: de basis voor het latere leven. Samen sterk, samen bouwen aan een leefbare en gezonde samenleving. Wij noemen het ‘zaadjes zaaien..’

zorgen en zo limburg

Ons logo, staat symbool voor deze gedachte.

 

 

Wij zijn er voor  kinderen, ouders, jongeren, en gezinnen in Limburg. Aanmelden kan via onze website, maar ook via uw gemeente. Bel of mail gerust voor vrijblijvend advies! Elke gemeente heeft zijn eigen beleid wat betreft het aanvragen van een voorziening, zoals zorg en ondersteuning. We helpen u graag op weg.

Hulp thuis of op onze locatie?

Wij inventariseren samen met u de hulpvragen en problematiek, en bepalen vervolgens samen met u hoe we dit willen aanpakken. Voor deze aanpak hanteren wij verschillende werkzame methodieken.  We houden daarbij rekening met de mogelijkheden en wensen die u heeft. Het belang van het kind, van uw gezin, en het functioneren van het gezin staan bij ons voorop.

  • Emotieregulatie trainen: het beter leren uiten, herkennen en omgaan met emoties

  • Sociale vaardigheden trainen: het ontwikkelen en trainen van vaardigheden die bijdragen aan zelfredzaamheid en een betere interactie met anderen.

  • Weerbaarheid trainen: leren vertrouwen op je zelf, grenzen aangeven en beter leren omgaan met specifieke situaties die men als ‘lastig’, en ‘bedreigend’ worden beleefd. “Kop op!”

  • Verwerking: het bieden van steun bij het verwerken van trauma’s en/of van nare periodes zoals een scheiding, verlies van een naaste.

  • Creatieve therapie en vorming: het bieden van afleiding en ontspanning door bezig te zijn met het creëren van ‘’iets”, het ontwikkelen van een hobby, kan bijdragen aan een groter gevoel van welzijn. Spelen met materialen en technieken, het ontdekken van eigen talenten. Ons project noemen we “Kunstkriebels”.

  • Rollen en posities herkennen en verkennen: binnen het ‘Nieuw Samengestelde Gezin’ hebben we te maken met een bijzondere dynamiek. “Bijna familie, maar dan anders…”, project waarbij educatie en begeleiding voor kinderen, ouders en bonusouders centraal staan.

Verder na een scheiding, en vorming van een nieuw gezin: het verloopt met Ups en Downs

Deze dynamiek wordt heel erg onderschat. Erkenning voelen, en het herkennen van specifieke emoties kan erg helpen. Met de toename van het aantal scheidingen, hebben we ook steeds meer te maken met samengestelde gezinnen. Door de samensmelting vaak grotere gezinnen, met hele specifieke vraagstukken.  Onze ervaringen en specialisatie op dit gebied willen we graag inzetten voor deze unieke doelgroep, in een snel veranderende maatschappij. We organiseren bijeenkomsten voor ouders en stiefouders op locatie, en helpen kinderen en ouders om de emoties die hierbij worden gevoeld, bespreekbaar te maken en daar waar wenselijk om te buigen naar positieve ervaringen.